Как да се храним по време на 90 дневната тиета

90 дневната диета цели, не само да предизвика загуба на  килограми, но и да промени метаболизма на тялото ви по начин, който да гарантира запазване на теглото в желаните от вас граници. Поради тази причина е излкючително важно, стриктно да спазвате графика на хранене. Ако преждевременно прекъснете диетата, няма да промените метаболизма си и съответно няма да постигнете очакваните резултати. Запомнете, тялото се нуждае от време за да свикне с по- различия начин на хранене.

Както  става ясно от името и, диетата продължава точно 90 дни. Този  период е разделен на четиридневен повтарящ се цикъл, като във всеки от тези четири дни се консумира различен вид храна.  Диетата винаги започва с тъй нареченият „протеинов ден“, следва „скорбялен ден“, после „въглехидратен ден“ и се завършва с  „витаминен ден“. След това отново се продължава с „протеинов  ден“ и така до изминаването на всичките 90 дни.

По- долу ще забележите, че винаги се закусва с плодове, независимо от деня. Яжте плодове  от един вид (не ги смесвайте). Това значително ще улесни  храносмилателните процеси в стомаха ви. За вечеря консумирайте половината от това, което сте яли на обяд. Важно е да знаете, че всеки 29-ти ден е „воден  ден“, през който се пие само вода.

Менюто по време на 90 дневната диета е  разнообразно и балансирано. Свободни сте сами да избирате  ястията, които да консумирате, но при условие, че спазвате правилната комбинация на храните в следната последователност:

1-ви ден (протеинов ден)

протеинов денПротеиновият ден (наричан още белтъчен) е първия ден от четиридневния цикъл на хранене. През този ден е позволено да консумирате печено или варено месо (говеждо, свинско, телешко, пилешко, заешко, пуешко и др.). Риба и морски дарове от животински произход (миди, раци и др.), яйца, всички млечни продукти, като сирене, кешкавал кисело мляко и извара. Зеленчуци от всякаъв тип, с изключение на тези, които съдържат скорбяла, като картофите. Салатите също са позволени, но без да слагате в тях боб, царевица и грах. В края на обяда си, може да изпиете бульон от супа, но без фиде и други тестени добавки. За по- лесно, може да си приготвите бульон от кубчета за супа. За обад е позволено и една филийка хляб, за предпочитане пълнозърнест или черен. Важна особенност на протеиновия ден е, че не бива да комбинирате различните видове протеини (месо с млечни продукти, месо с яйца и яйца с млечни продукти).

Примерно меню

Закуска: 2 ябълки или 2 портокала (винаги се закусва с плодове, за предпочитене от един вид)

Обяд: Пилешко бяло месо и салата, Салата с печена сьомга, Спанак с яйца и др.

Вечеря: Половината, като количество от това, което сте консумирали за обяд, но без бульона и хляба.

2-ри ден (скорбялен ден)

скорбялен денТози ден е отреден за бобовите растения и варивата. Може да ядете постни ястия от зелен фасул, грах, леща, боб, ориз, леблебия, соя и др. Ечемик, бамя, просо, елда и други зърнени култури. Позволени са и всички зеленчуци под формата на салати или гарнитури, включително и картофи, но без месо към тях. На обяд може да хапнете и една филийка пълнозърнест или черен хляб.

Примерно меню

Закуска: 3 кайсии или 1 чепка грозде (винаги се закусва с плодове, за предпочитене от един вид)

Обяд: Задушен ориз със зеленчуци, Зелен боб с картофи, Пълнени чушки и др.

Вечеря: Половината, като количество от това, което сте консумирали за обяд, но без хляба.

3-ти ден (въглехидратен ден)

въглехидратен денВ този ден се хранете с тестени изделия несъдържащи мляко и яйца, като торти, кексове, пастаи, бисквити, спагети, макарони, паста и др. В менюто си може да включите и качамак от царевично брашно, кускус, овесени ядки, пица със зеленчуци, гевреци,  солети, пълнозърнести храни, като  елда, ечемик, просо и др. Не забравяйте и зеленчуковите салати без месо в тях. Спокойно може да се насладите на 2-3 топки сладолен или парче черен шоколад.

Примерно меню

Закуска: 1 банан или купичка малини (винаги се закусва с плодове, за предпочитене от един вид)

Обяд: Пица, Макарони с марината от зеленчуци, Пълнени домати и др.

Вечеря: Парче торта, 3 топки сладолен и блокче черен шоколад

4-ти ден (витаминен ден)

витаминен денПо време на витаминния ден се набляга основно на плодове. По този начин ще дадете малка почивка на храносмилателната си система, от предходните дни. Имайте предвид, че на всяко ядене се консумира плод от един вид. Разполагате с богат избор от плодове, както пресни, така и консервиран. Ако обичате сушени плодове, предварително ги накиснете във вода (водата също може да бъде изпита). Извадете компотите на баба или си направете някоя плодова супа. По желание може да ги подсладите със стафиди. Позволена е и консумацията на ядки и семена (около 25гр.), плодови и зеленчукови сокове, пресни зеленчуци. Днес може да похапвате повече пъти, от трите основни хранения. Спокойно може да направите едно междинно хранене между закуската и обяда или в късния следобед. Единственото условие е да има поне 2 часа между всяко ядене.

Примерно меню

Закуска: 1 манго или купичка ягоди (закусва се с плодове от един вид)

Обяд: Печени ябълки, Пълнени ябълки и др.

Вечеря: Шепа орехи и чаша чай, Шепа неосолени сурови фъстъци и чаша плодов сок

29-ти ден (воден ден)

воден денВеднъж в месеца има така нареченият „воден ден“. Той се пада на всеки 29-ти ден от диетата. Както сами може да изчислите, за целия перион на 90 дневната диета има точно 3 водни дни. През този ден не се яде а се пие само вода. Водният ден  задължително се пада след плодовия дена и е последван от  протеиновия ден. Имайте предвид, че плодовите и зеленчукови сокове се броят за отделно хранене. Това че има специален ден отреден за поемане на вода, не ви освобождава от задължението да пиете вода и през всички останали дни.

Полезни съвети:

  1. Спазвайте интервал от 8 часа между всяко хранене.
  2. Консумирайте възможно най- малко сол.
  3. Пийте най- малко по 2 л. вода на ден.
  4. Пийте кафето и чая си без захар и млечни добавки.
  5. Не консумирайте алкохол защото спира процеса на отслабване
  6. Бъдете физически активни. Никой не очаква от вас да спечелите медал от олимпиада. Една 30 минутна разходка също върши работа.
  7. Когато пазарувате, четете надписите върху етикетите. В противен случай, без да подозирате може да купите продукти, съдържащи вредни количества мазнини, сол и добавки.
  8. Намерете съмишленици и заедно спазвайте диетата. Така ще се подкрепяте един друг и ще си давате кураж да продължите в трудните моменти.
  9. Ако страдате от заболяване, което изисква специален начин на хранене, задължително се консултирайте с лекар, преди да започнете диетата.
  10. За ваше улеснение сме създали примерен календар, който визуално ще ви покаже, в кой ден какво да ядете. Използвайте го!

След приключване на диетата, може да се храните нормално. Опитайте се да запазите балансирания си начин на хранене. Желателно да продължите да закусвате с плодове, като спазвате времевия интервал между всяко хранене. Може отново да повторите диетата, но след почивка от 90 дни.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.